Hét év alatt majdnem ezren hagyták el Szombathelyet

Hét év alatt majdnem ezren hagyták el Szombathelyet

Jónéhány település nem tudta biztosítani azokat a feltételek a lakosok számára, amelyek élhető körülményeket és stabilitás jelentenek. 

Emiatt az elmúlt hét évben tovább folytatódott a szegényebb régiókból való kiköltözés.

A helyi lakosok javarészt nyugatra, leginkább Budapestre, Pest megyébe, valamint Győr-Moson-Sopron megyébe integrálódnak. A Központi Statisztikai Hivatal adati alapján a munkahelyek száma és elérhetősége folyásolta be a válság utáni időszakban is, hogy a magyarok melyik régiókban élnek szívesen. 

A KSH információi szerint az elmúlt években folytatódott a szegényebb keleti és dél-dunántúli régiók kiürülése, főként a gazdagabb nyugati megyékbe, valamint a főváros térségébe.

Csepeli György szociálpszichológus úgy fogalmazott, 

A szokványos fejlesztéspolitika kontraproduktív, a fejletlen régiókba irányított pénzek elfolynak, nem hasznosulnak.

Hozzátette, "csak az a felzárkóztatási politika lehet eredményes, amely az infrastruktúrába, az egészségügybe, az oktatásba, az idegen nyelvű képzésbe, valamint a kreatív iparba fekteti a pénzt, adókedvezményt nyújtva az oda költöző értelmiségieknek, vállalkozónak. Az adatokból egyértelműen látszik, hogy a belső migránsok – akik elsősorban a fiatalok, a képzettek, valamint a vállalkozó szelleműek - alapvetően délről és keletről nyugatra tartanak, csak Jászberény és Hajdúszoboszló képez kivételt."

Csepeli a Népszavának azt is kifejtette, az országon belüli vándorlás nagyjából ugyanarra vezethető vissza, mint a külföldre költözés. Az emberek jobb lehetőségekben reménykednek a munkahelyeket illetően.

2019-ben a megyék közül a legnagyobb veszteséget Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés könyvelhette el. Míg az előbbiből 5200-zal, az utóbbiból 4550-nel többen mentek el, mint amennyien odaköltöztek. Észak-Magyarország és Békés megye területét a hét év alatt körülbelül 5-7 százalékos veszteség érhette, országosan 1,4 százalékkal csökkent a lélekszám.

Szombathely városának vesztesége az elmúlt hét évben 1,20 százalékosra nőtte ki magát. 2013-ban 79.348. ezer ember élt a városban, míg 2019-ben már csak 78.407. 

A jó hír viszont az, hogy a nagyobb népességcsökkenést elszenvedő 11 település közül tavaly hatban megbukott a pofátlan kormánypárti vezetés, azaz Egerben, Tatabányán, Hódmezővásárhelyen, Miskolcon, Dunaújvárosban és Pécsett bízhatunk az új vezetés hozzáértésében.

2019 októberében Szombathelyen is leváltották a Fideszt, a Nemény András élű városvezetés pedig minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a lakosoknak megfelelő életkörülményeket és munkalehetőségeket teremtsenek. 

A probléma tehát nagy, de a számokon annyira nem csodálkozhatunk, hiszen mind tudjuk, mekkora bajban van Magyarország gazdasága.

A fidesz-bábok és a haveri társaságok gazdagodnak, de a hazai lakosok egyre nehezebb körülmények között élnek. Tengernyien anyagi biztonság hiányában, és rengetegen napról-napra. A koronavírus-járvány okozta válság következtében pedig túl sokan maradtak munka nélkül, így a megélhetésük van óriási veszélyben. 

via

 

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.07.30

118 évnyi Vas megyei átlagkeresetbe kerül Matolcsy két hülye szobra

Még, hogy válsághelyzet! A vámpírkromány újabb, többszázmilliós szobrokat vásárolt. 

  • 2020.07.29

Aggasztó: Szombathelyre is jutott Mészáros szalmonellás tojásaiból

Az áruházláncnak szalmonellás tojások tömegeit kellett visszhívnia. 

  • 2020.07.22

19 koronavírusos van Vas megyében, az országban nőttek a számok

Újabb nyolc állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést hétfőn. A hazai beazonosítottak száma ezzel 4347 főre nőtt.